DEPREM BÖLGESİNDE ETNOPEDOGOJİK EĞİTİMLE PSİKOSOSYAL DESTEK PROJESİ ÇEVRİMİÇİ OLARAK YAYINA BAŞLADI...

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SİVİL TOPLUMLA İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN KATKILARIYLA HAZIRLANAN PROJENİN AMACI

Depremden etkilenen illerde yaşayan ailelerin ve toplulukların sürdürülebilir hayatlarının bozulmasını önlemek, çocukların depremlere tepkilerindeki psikolojik sorun ve davranış bozukluklarını önlemek ve depremden etkilenen tüm insanlarımızı yeniden güçlü ve kalıcı ortak bir paydada birleştirmek için Etnopedagojik Eğitim ve Psikolojik Destek oluşturulma amacı ile hazırlanmış olan online bir eğitim ve sosyal farkındalık projesidir.

Etnopedagojik Eğitim ile Psikososyal Destek Proğramı; Deprem sonrası bölgede yaşayan toplumu, ahlaki, entelektüel ve teknik olarak konumlandırarak, hem bir toplumun tarihinin derinliklerinden geliştirerek taşıdığı çocuk yetiştirmede kullandığı bilgiler, hem de aile içinde çocuğa aktarılan eğitim içeriği ve öğretim yöntemlerinin ne olduğunun araştırıldığı ve deprem sonrası ortaya çıkabilecek psikolojik uyumsuzlukların/bozuklukların önlenmesi, aile ve toplum düzeyinde ilişkilerin yeniden kurulması/geliştirilmesi, etkilenenlerin ‘normal’ yaşamlarına geri dönmesi sürecinde kendi kapasitelerini fark etmeleri ve güçlenmelerinin sağlanması amacıyla hazırlanmış beceri ve yetkinlik temelli bir eğitim programıdır. Psikoloji, tarih, kültür ve ahlak bilgisi ile teknolojik eğitim alanlarında; yurt içi ve yurt dışında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarla mesleki ve akademik işbirliği yapmak, koordinasyon sağlamak amaçlanmaktadır.

Etnopedagojik Eğitim ile Psikososyal Destek Proğramı; Deprem sonrası şartlara adaptasyon sürecini kolaylaştırıcı ve normalleştirme sürecini hızlandırıcı bir programdır. Depremin hemen sonrasındaki hafif ve orta dereceli mental sorunları hafifletmeyi, iyileştirmeyi ve toplumun daha geniş kesiminin etkileneceği major sorunların oluşumunu engellemeyi amaçlar. Özellikle deprem sonrası dönemde travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete ve depresyon daha büyük mental sorunlara ve toplumsal travmaya yol açabilecek karakterdedir. Bu dönemde adaptasyon ve imkânlar dahilinde toplumsal ilişkilerin yeniden tesis edilmesi önemlidir. Özellikle gruplarla yapılan çalışmalar, psikolojik destekler, tarih, ahlak ve kültür eğitimleri travma geçirmiş bireyin deprem sonrası topluma entegre edilmesinde önemli bir sosyal hizmet karakteri taşımaktadır. Etnopedagojik Eğitim ile Psikososyal Destek Proğramı; Depremin oluşturduğu olumsuzlukların bireylerde geleceğe dair sebep olabilecek kaygılara müdahalede bulunabilecek ve toplumun yeniden inşasına katkı sağlayabilecek bir faaliyettir. Deprem yardımlarından yararlanan kişilerin sinirlerinin bozuk olması, uykusuzluk, bunalım ve depresyon vb. psikolojik sorunlar etkin ve yaygın bir psikososyal müdahaleyi gerekli kılmıştır. Bu dönemde deprem sonrası toplumun yeniden inşası sürecinde psikososyal destek yöntemlerinden yararlanılacaktır. Bu aşamada deprem bölgesindeki yemek alanlarında ve ortak alanlarda kurulacak olan dev ekranlarda uzman psikologlar, tarih profesörleri, kültür elçileri ve bilgi teknolojileri uzmanları aracılığı ile koruyucu, önleyici, tedavi edici ve geliştirici aktiviteler yapılır. Eğitim ve sosyal aktiviteler aracılığıyla depremden etkilenen bireye yeni beceriler kazandırılması da bu çalışmanın bir parçasıdır. Yine bu dönemde temel anlamda deprem bölgesine gidilerek bireysel psikolojik danışmanlık hizmeti de sosyal müdahale bağlamında yürütülür. Felaketi şehirde yaşamış ve evini kaybetmiş bazı Devlet görevlilerinin ruh sağlıklarında da olumsuzlukları ortadan kaldırmak, Polis ve itfaiyeciler gibi Meslek mensuplarının travma sonrası stres bozukluğunun giderilmesi yönünde online psikososyal destek proğramı verilecektir.

Depremle ilgili kültürel hafızanın ortaya çıkarılması ve ardından yer değiştirmiş inanışların, mistik düşüncelerin, davranışların ve bilgilerin bilimsel bilgi ile karşılaştırmalı olarak değiştirilmesine yönelik “kültürel hafıza stratejisi” eğitim dersleri planlanmıştır. Özellikle çocukların yetişkinlere nazaran çok daha fazla mental problem yaşadığı düşünülerek çocuklara yönelik etnopedagojik destek proğramı hazırlanmıstır.

PROJEYE DESTEKLERİNDEN DOLAYI AHBAP DERNEĞİ'NE, LCW YÖNETİM KURULUNA AYRICA TEŞEKKÜR EDERİZ.

Malatya'da korkutan deprem! Kandilli ve AFAD son depremler listesi 3 Ağustos

AFAD ve Kandilli son depremler 3 Ağustos listesi Maltya Pötürge'de meydana gelen 4.3 büyüklüğündeki deprem sonrası en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Ayrıca "Nerede deprem oldu?" sorusunun cevabı da merak edilenler arasında ilk sıralarda yer alıyor. İşte Kandilli ve AFAD son depremler 3 Ağustos listesi...

ERZURUM VE KONYA'DA KORKUTAN DEPREMLER

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Konya'nın Selçuklu ilçesi olan, saat 18.06'da meydana gelen 5 büyüklüğündeki sarsıntının 7,24 kilometre derinlikte gerçekleştiği belirlendi.

Merak edenler için güncel son depremler AFAD ve Kandilli tablosunu haberimizde derledik. İşte 2 Ağustos Kandilli ve AFAD son depremler listesi...

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 21.37'de merkez üssü Erzurum'un Narman ilçesi olan 4,1 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Depremin 9,56 kilometre derinlikte gerçekleştiği belirlendi.


Deprem bölgesinde hangi ürünler yetiştiriliyor?

Deprem bölgesinde yer alan illerde önemli bitkisel ürünleri olarak mısır, pamuk, kayısı, buğday, arpa, yer fıstığı ve kırmızı biber öne çıkıyor. Özellikle buğday, arpa gibi ürünlerin üretimi açısından Şanlıurfa, Diyarbakır ve Adana; sebze üretimi açısından Adana ve Hatay; meyve üretimi açısından da bölgede Gaziantep önemli iller. Hayvan sayısı açısından da Türkiye’deki toplam hayvan varlığının %15’inin bu bölge bulunduğu bildiriliyor. Bölgede yaklaşık 270.000 üretici Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı. Diğer taraftan, Türkiye’nin toplam tarım ve ormancılık ürünleri ihracatının yaklaşık beşte biri de bu bölgedeki illerden sağlanıyor.

Hatay'da Deprem Konutları İnşaatı Sürüyor

"Asrın felaketi" depremlerde büyük yıkımın yaşandığı Hatay'da, afetzedeler için Altınözü'nde yapımına başlanan kalıcı konutların inşası sürüyor. İlçede, depremlerden sonra temeli atılan 364 konut yer alacak 20 bloktan 4'ünün kaba inşaatı tamamlandı.